את מרבית יומכם הנכם מבלים בתוך מבנים, החל מהבית הפרטי שלכם, דרך מקום העבודה ועד שהות במרכז קניות. סביר מאד להניח כי בעת שאתם יושבים בסלון הביתי או עובדים במשרד, לא עולה על דעתכם השאלה "עד כמה הבניין הזה יציב?" גם הספורטאים שצעדו על גשר המכביה שקרס באותו יום ארור, או אותם אורחים שהגיעו לחגוג באולם ורסאי שקרס תחת רגליהם בעודם רוקדים, לא העלו בדעתם כמוכם, מה גודל הסכנה האורבת להם בפתח. בישראל, ישנם מבנים חדשים שעומדים בסטנדרט הבנייה המודרני, אך גם מבנים ישנים יותר בני עשרות שנים.
מטבע הדברים, כל מבנה מאופיין בתכונות אחרות ובעמידות שונה, שמשפיעה על שאלת היציבות שלו. בדיקת יציבות מבנה מסתמנת כאחת הבדיקות החשובות,המשמעותיות והמשפיעות ביותר באופן ישיר על שלומם של השוהים בו. מתי צריך לבצע בדיקה של יציבות מבנה ומדוע היא רלוונטית לתהליכי ההתחדשות העירונית?
בדיקת יציבות מבנה: מי מבצע אותה ומתי היא נדרשת?
הבדיקה מתבצעת ע"י מהנדס, "קונסטרקטור" מורשה כחוק, שמעמיד את המבנה הרלוונטי בשלל בדיקות. המטרה היא לבדוק עד כמה המבנה יציב, האם נדרשים בו חיזוקים והאם מידת יציבותו עלולה לסכן את שלום הציבור. הבדיקה מתמקדת במידת עמידותו של הבטון, והתגובה שלו לזעזועים מסוימים.
כמו כן, נבדקים היסודות והתשתיות של המבנה. אישורי יציבות מבנה הניתנים במסגרת הבדיקה, מעידים מהו הסטטוס של המבנה, האם הוא ראוי למגורים ואילו פעולות חיזוק נדרשות בו וכיצד יש לבצעם.
ומתי הבדיקה נדרשת?
בעיקר כשאתם מבחינים בסדקים, טיח נופל, ברזל בניין חשוף בעמודים או תזוזות בשל גילו של המבנה וזאת עוד בטרם נבחנות אפשרויות של תהליכי ההתחדשות העירונית. כידוע, בישראל מוכרת תכנית תמ"א 38, שכל תכליתה היא לחזק מבנים שנבנו לפני שנת 1980.
המוטיבציה היא חיזוק המבנים מפני רעידות אדמה אפשריות (כן, כן.. גם בישראל), זאת באמצעות הוספת חדרי ממ"ד. בנוסף, זוכים הדיירים לתוספות שמשביחות את הנכס, כדוגמת מחסן, מעלית, מרפסת שמש ושיפוץ חזותי כולל למבנה.
לאחר הבדיקה שיערוך המהנדס, יעובדו כל הנתונים ויופק דו"ח מקצועי מפורט. בהתאם לתוצאות הבדיקה, יוחלט אילו חיזוקים דרושים במבנה (אם בכלל), עד כמה דחוף להוציאם לפועל וכיוצא בזה.
חוששים כי המבנה לא יציב? בדיקה של יציבות מבנה היא חיונית!
למרות שלרוב בדיקת יציבות המבנה רלוונטית לפני קידום תוכניות תמ"א 38, לא ניתן לשלול את נחיצותה גם במקרים אחרים. הערנות של השוהים בבניין (עובדים, דיירים, מבקרים מזדמנים), לא פעם, יכולה למנוע אירועים בלתי צפויים. זכרו, כי עדיף לגלות כי ה"חשש ליציבות המבנה" היה חשש בלבד, מאשר להתעלם מסימנים שעלולים להעיד על מידת היציבות של המבנה.
אילו סימנים יכולים להעיד על הצורך בבדיקה?
- סדקים פנימיים וחיצוניים ברמות שונות
- ברזלים חשופים בקירות ובתקרה
"חיזוק מבנים בישראל מפני רעידות אדמה. האמנם?"
אז נכון שלא שומעים חדשות לבקרים על רעידות אדמה בישראל, אך כמי שעוסקים בתחום של ייעוץ נדל"ן, חשוב לנו להזכיר שמבחינה גיאוגרפית, ישראל ממוקמת על תפר רגיש מאד, כך שהסבירות לרעידות אדמה בטווח הקצר והארוך, תמיד, קיימת. כידוע, סטנדרט הבניה בישראל ניצמד לכל התקנים המחמירים של הבנייה המודרנית. ולמרות זאת, בניינים ישנים יותר שנבנו לפני 1980, זקוקים לחיזוקים במטרה למזער את היקף הנפגעים באירועי חירום.
תמ"א 38
תכנית המתאר הארצית, מאפשרת גם לכם ליהנות מאיכות חיים גבוהה יותר, ובעיקר מתחושת ביטחון. לאחר ביצוע הפרויקט, גם בניין המגורים שלכם יוכל לקבל אישור יציבות מבנה – כזה העומד בתקן הנדרש. משרדנו שלנו מלווה ומקדם פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית, ונשמח לסייע לכם בכל שאלה ומענה באשר לפרויקט העתידי במבנה שלכם.